Laura Soucek i Elena Garralda ahir a l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO).
Miquel González / Shooting / Colaboradores

  • Actua de manera diferent que qualsevol altra teràpia i podria ser útil per a múltiples tumors


JOSEP CORBELLA (EL MUNDO) – BARCELONA

El fàrmac experimental Omomyc, que actua contra el càncer d’una manera diferent que qualsevol medicament anterior i que té el potencial de millorar el tractament de múltiples tumors, ha obtingut resultats positius d’eficàcia i de seguretat en el seu primer assaig clínic en pacients.

L’equip de l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO) que ha desenvolupat l’Omomyc està parlant amb empreses farmacèutiques per iniciar assajos clínics més amplis a mitjans del 2023. Els primers tipus de tumors en què es té previst fer aquests assajos són de pàncrees, pulmó i mama triple negatiu.

L’Omomyc actua inhibint la proteïna MYC, que estimula la multiplicació de les cèl·lules i que està hiperactivada en la majoria dels càncers. És el primer fàrmac oncològic dirigit contra una proteïna del nucli de les cèl·lules, a diferència de les desenes de teràpies moleculars dirigides contra proteïnes de la membrana, a què és més fàcil accedir.

Els resultats obtinguts fins ara “ens donen motius per ser optimistes”, valora Laura Soucek, investigadora del VHIO que va començar a treballar en la proteïna MYC fa 25 anys i que ha persistit fins que ha acon­seguit desactivar-la. Entre investigadors del càncer, MYC era qualificada d’undruggable –impossible de tractar amb fàrmacs–.

A l’assaig clínic, iniciat l’abril del 2021, hi han participat 22 pacients amb nou tipus diferents de càncer. Tots tenien metàstasis, se’ls havien esgotat les opcions de tractament i els seus càncers continuaven progressant. Se’ls va administrar Omomyc per via endovenosa una vegada a la setmana. L’assaig clínic es va fer als hospitals Vall d’Hebron de Barcelona, Fundación Jiménez Díaz de Madrid i al centre oncològic Clara Campal, també a Madrid.

La millor resposta s’ha observat en un pacient amb un tumor de glàndules salivals en què la malaltia està estabilitzada des de fa 15 mesos i que continua en tractament, informa Elena Garralda, directora de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer-CaixaResearch de Vall d’Hebron (UITM), que ha coordinat l’assaig clínic.

En un altre pacient amb sarcoma, es va frenar la progressió del càncer durant vuit mesos. En pacients amb càncer de pàncrees, es va estabilitzar la malaltia durant períodes de fins a sis mesos, cosa que ha suposat un augment de supervivència per a persones per a qui no quedava cap altre tractament.

Segons els resultats que es presentaran en un congrés sobre assajos clínics de càncer que s’inaugura avui a Barcelona, l’Omomyc ha aconseguit que el càncer deixés de progressar en aproximadament la meitat dels pacients. Concretament, la malaltia es va estabilitzar en vuit dels vint-i-dos pacients i no es va estabilitzar en nou, mentre que els altres cinc casos es consideren no avaluables (en la majoria de casos, perquè van morir poc després d’iniciar el tractament).

El tractament ha estat ben tolerat per tots els pacients excepte dos, per a qui ha estat necessari reduir la dosi a causa d’efectes secundaris.

La companyia Peptomyc, fundada per Laura Soucek amb l’objectiu que l’Omomyc arribi als pacients, està parlant amb empreses farmacèutiques per iniciar assajos clínics de fase 2, en què participaran diverses desenes de voluntaris. “El nostre objectiu és començar a la primavera o a l’estiu del 2023”, informa Soucek, que encara no pot revelar les empreses amb què ha contactat per raons de confidencialitat.

En aquests assajos l’Omomyc s’administrarà en combinació amb altres tractaments oncològics. Si la teràpia s’inicia quan la malaltia no està tan avançada, en un moment en què els pacients encara tenen altres opcions de tractament, “esperem que els resultats siguin millors que els del primer assaig”, valora Soucek. A més, com que l’Omomyc inhibeix la proliferació cel·lular que afavoreix que el càncer es torni resistent als tractaments, “esperem aconseguir un efecte de sinergia i que l’Omomyc millori l’acció d’altres fàrmacs”.

Encara no s’ha decidit amb quins tipus de càncer començaran els assajos clínics de fase 2. Entre els primers candidats destaca el càncer de pàncrees, ja que és un tipus de tumor en què la proteïna MYC gairebé sempre està alterada, per al qual falten tractaments eficaços i en què les dades dels vuit pacients tractats durant l’assaig de fase 1 han estat prometedors, informa Soucek. En aquest cas, l’Omomyc s’administraria en combinació amb el tractament estàndard de quimioteràpia.


Source:
https://www.lavanguardia.com/encatala/20221026/8582005/exit-primer-assaig-pacients-farmac-omomyc-cancer.html